IMAgiouNikolaou

7 Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στην επαρχία Καλαμπάκας, στα δεξιά του δρόμου Χάνι Μουργκάνι-Καστανιάς, (σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο).
Το χωριό Σιαμάδες είναι σήμερα διαλυμένο ενώ το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της Μονής Σταγιάδων.

Ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι - Φωτογραφίες

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807 . Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα . Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων .

Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων . Το εσωτερικό του καθολικού είναι αγιογραφημένο με αγιογραφίες που εντυπωσιάζουν όπως εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος του καθολικού που εσωτερικά είναι κυκλικός και εξωτερικά οκτάπλευρος με ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο σε κάθε πλευρά . Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τέμπλο που όπως μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή είναι έργο του μάστορα Δημήτρη από το Μέτσοβο το έτος 1815 επί αρχιερατείας του Σταγών Γαβριήλ .

Σε διάφορα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 1900- 1931 η Μονή εμφανίζεται με τα εξής μετόχια : Παναγία Χρυσίνου Κλεινοβού , Άγιοι Απόστολοι Κλεινοβού , Ασώματοι Ταξιάρχες Περλιάγκου (σημερινή Γλυκομηλιά) ,Γέννηση Θεοτόκου Λυμποχόβου Κουτσούφλιανης (σημερινή Παναγία) , Άγιος Αθανάσιος Μεγαλόφου Γκουντοβάσδας (σημερινή Καλομοίρα) , Παναγία Καστανιάς που ο παλαιός Ναός Αντικαταστάθηκε με νέο που φέρει το όνοαμ της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής .

Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων φαίνεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένη καθώς αποδεικνύει το πρωτόκολλο του 1906 στο οποίο καταγράφονται ιερά σκεύη και όλα τα άλλα αντικείμενα του μοναστηριού ταξινομημένα ένα – ένα.

Η Μονή σήμερα

Τα παραπάνω είναι μια μικρή ιστορική αναφορά σε μια μεγάλη μονή που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και σίγουρα το ιστορικό αυτό μοναστήρι θα είχε μεταβληθεί σε σωρό ερειπίων ΑΝ δεν εκδηλώνονταν ενδιαφέρον και παρέμβαση του Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ.

Στη Μονή εδώ και μερικά χρόνια εγκαταβιεί ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Ιακωβάκης, ο οποίος ακολουθούσε στρατιωτική καριέρα φτάνοντας στο βαθμό του Ταγματάρχου, πριν αποφασίσει να ακολουθήσει τον βίο της ασκήσεως και που τελικά επέλεξε να αφήσει την καριέρα του στις Ένοπλες Δυνάμεις και ακολουθήσει την Μοναστική ζωή ,μια ζωή το ίδιο σκληρή αλλά υπηρετώντας τον Θεό  τους ανθρώπους και την Πατρίδα από άλλο Μετερίζι.

Σαν τον ρωτάνε οι Συνάδελφοι  τον Πατέρα  Μακάριο γιατί επέλεξε την Μοναστική ζωή από την καριέρα του στο Στρατό, ο Πατήρ Μακάριος απαντά χαμογελώντας ...Μα εσείς είστε τόσοι πολλοί που υπηρετείτε μόνο την Πατρίδα ,εμείς είμαστε οι ελάχιστοι που υπηρετούμε τον Θεό και την Πατρίδα !

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ